I love Banda

Slide I LOVE BANDA

Hoe is het om als jongere op te groeien op een afgelegen eiland met een bewogen verleden?

De Indonesische Banda-eilanden waren ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide. In 1621 veroverde de VOC de eilanden. 400 jaar later zie je nog overal de restanten van de Nederlandse overheersing. In het landschap – forten, kerken, kanonnen – maar ook in de cultuur en de taal. Ik wil de jongeren van Banda in beeld brengen. Hoe is het voor hen om op historisch erfgoed te leven? En hoe zien zij hun toekomst?

In 2016 bezoek ik de Banda-eilanden voor het eerst en krijg ik het idee voor het project. In de drie jaar erna verdiep ik me in de geschiedenis, ik geef fotografieworkshops aan Bandanese kinderen en jongeren en bouw een netwerk op. Ik werk samen met lokale partners en sluit de zes hoofdrolspelers van I love Banda in mijn hart: Ulfa, Ode, Nyellow, Nabila, Mega Vani en Karis.

I love Banda is een gelaagd beeldproject geworden, met foto’s, iPhonevideo’s, drone-opnames, 360 graden-video’s en interviews.

Het boek I love Banda gaf ik in eigen beheer uit, hier bekijk en koop je het.

In 2019 was er een expositie op de Banda-eilanden (‘mijn’ jongeren hielpen mee met de inrichting en maakten tijdens de opening vrolijke selfies bij hun foto’s). In 2021 was het project 6 maanden te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Voor het Erasmus Huis in Jakarta maakte mijn team en ik een expo voor Indonesische jongeren op maat. In het voorjaar van 2022 deelden ruim 700 jongeren hun mening op reactiekaarten. En het was echt een feest om workshops te geven voor studenten.

“De expositie van foto’s van Isabelle Boon is prachtig en biedt volop nieuwe inzichten in de complexe banden tussen Nederland en Indonesië, nu en toen.” – Parool, 14 mei 2021

Verschillende kranten en tijdschriften schreven over I love Banda, hier lees je bijvoorbeeld het gedegen artikel van Het Parool. Ook was ik te gast in de radioprogramma’s Opium (Radio 4) en Met het oog op morgen (NOS). In Indonesië wijdde The Jakarta Post er deze pagina aan en het artikel van Kompasiana lees je hier.

Opium-presentator Andrea van Pol: ‘Echt een heel mooi boek, met een belangrijk historisch verhaal en schitterende foto’s.’

NRC Handelsblad: ‘Intieme beeldverhalen.’

Nabila, uit I love Banda: ‘Mijn favoriete foto is die waarop ik vrolijk aan het springen ben, met de groene palabomen als achtergrond. I love Isabelle.’

Jalu, bezoeker van de tentoonstelling: ‘Ik ben zelf in Indonesië opgegroeid en was ontroerd door jouw serie. Ik kreeg tranen in mijn ogen van die zingende jongens.’

Het project kwam tot stand dankzij meer dan 100 betrokken crowdfunders, het enthousiasme van verschillende experts en de steun van DutchCulture en Marinus Plantema Foundation.