De Grond Onder Onze Voeten

Slide DE GROND ONDER ONZE VOETEN

Werken en leven in het Buijtenland, de veranderende polders van Rhoon.

Zeven jaar terug fiets ik voor het eerst van mijn huis in Rotterdam-West naar de polders van Rhoon; ik zie oude boerderijen, weidse grienden, de bomenlijn van de Essendijk. Er zijn op dat moment discussies over de herinrichting van het gebied. Ik besluit het woelige proces te volgen en vast te leggen wat er in het gebied gebeurt.

Met kaplaarzen, oude kleren en mijn camera ga ik regelmatig op pad in de polder. Inmiddels is besloten dat het Buijtenland een combinatie wordt van natuur-inclusieve landbouw en recreatiegebied. Ik volg de veranderingen en hoe de boeren, bewoners en bezoekers van het gebied met die veranderingen omgaan – soms met frisse tegenzin, vaak vindingrijk.

Rotterdamse Oogstmarkt, waar de boeren van Buijtenland hun producten verkopen, stelde mijn fotoserie in 2014 tentoon op het Heemraadsplein. Over de serie schreef de organisatie: ‘Een sfeervol en innemend beeldverslag, waarin zorgvuldigheid, de relatie met de natuur en de liefde voor het land centraal staan.’

Dit project leidde tot twee opdrachten: voor de Provincie Zuid-Holland en Coöperatie Buijtenland van Rhoon en voor de World Expo Milan, zie hier.

‘De grond onder onze voeten’ is een work-in-progress: nog altijd spring ik geregeld op mijn fiets en ga ik langs bij de boeren van het gebied, van wie ik de meesten inmiddels goed ken.

RTV Rijnmond-presentator Chris Vemer interviewde de boeren en mij over het fotoproject en het Buijtenland